^Na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Okno sv. Janeza Krstnika ter sv. Ane in sv. Joahima

V krogu na vrhu okna je vstali Kristus, bistvo in temelj naše vere; smrt je premagana, pot v večnost odprta!

Leva stran okna je posvečena Janezu Krstniku, ki stoji ob Jordanu in pridiga. V desni roki drži posodo, s katero krščuje, v levi pa palico s križem. »... Že je sekira nastavljena drevesom na korenino; vsako drevo torej, katero ne rodi dobrega sadu, bo posekano in vrženo v ogenj. Jaz vas krščujem z vodo, da bi se spokorili; ta pa, ki pride za menoj, je močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi mu obuvalo sezul; on vas bo krstil s Svetim Duhom in z ognjem ...« (Mt 3, 10–11)

Ornament, ki obkroža sliko, je v spodnjem delu v modrih barvah vode, krog okoli Vstalega pa v barvah ognja.

Na desni strani so upodobljeni sv. Ana, sv. Joahim in njuna hči Marija. Sv. Ana, že v letih, drži v naročju odprto knjigo in poučuje deklico. Anin pogled je uprt preko cerkve v podobo Brezmadežne na nasprotnem vitraju (sv. Bernardka – Janez Pavel II.).

Za sv. Ano stoji njen mož Joahim. V rokah drži tri golobe. Daritev v templju ju je v visoki starosti obdarila z milostjo starševstva. Rodila se jima je Marija – za Joahimom so v dimu daritve vidne suhe veje, na katerih visijo sadeži.

Tudi Janez Krstnik se je po čudežu rodil Elizabeti in Zahariji, ko sta bila že precej stara.

Ker je sv. Ana med drugimi tudi zavetnica klekljaric, se ornament na njeni strani konča v obliki čipke. Ob njej vidimo košarico z bulo in s kleklji.

Sredi okna sta v spodnjem delu naslikana polmesec in kelih. Tako kot vidimo sončni odsev na luni, tako je Marija najvišji odsev Božje ljubezni ...

Kelih je posoda, ki v sebi nosi kruh in vino, Kristusovo telo in kri. Marija je bila tisti prvi »kelih« – nosila in rodila nam je Odrešenika.

Sredina okna, zelo svetla, je posvečena Kristusu. Rojstvo iz Marije (kelih), krst pri Janezu Krstniku, trpljenje in smrt na križu ... Vidne so rane na rokah, prsih, nogah (samo barvno nakazane). Na vrhu je prikazan slavni zaključek – vstajenje, s katerim sem začel ta kratki opis.

Avtor: Marcos Luis Jerman. Zanj so darovali sinovi Strlič v spomin svojim staršem Francu Strliču in Mariji Grom.
Foto: Foto Viktor.